Podstawą karmienia dieta BARF będzie przygotowania dla psa różnorodności. Jeśli podawać będziemy produkty mięsne to powinny one pochodzić od różnych zwierzaków. Im więcej będzie różnorodności tym lepiej. Jeśli warzywa to również nie powinno się bazować wyłącznie na marchwi, trzeba ją podawać, ale również buraki, szpinak czy pietruszkę.

Najwięcej w tej diecie podaje się surowych kości, ale pod tym hasłem nie może być bezmięsna sucha kość, ale np. korpus z kurczaka, który oczywiście zawiera kości, ale ma również sporo mięsa. To wartościowy dla psa posiłek, który nie jest tylko gryzakiem. Mięso i kości to około 60% całego menu tej diety. Wskazane będzie podawanie mięsa, najlepiej ze ścięgnami i żyłkami. Poza mięsem i kośćmi podaje się około 15% warzyw, podrobów 15% i dodatków takich jak owoce około 5% i jaja, algi olej, nabiał również 5%.

To co jeszcze będzie ważne i odróżnia dietę BARF od suchej karmy czy jedzenia gotowanego to bilansowanie składników. Tradycyjnie uważa się, że każdego dnia psu powinno się dostarczyć wszystkie istotne witaminy i mikroelementy. W diecie BARF, która naśladuje naturalne pożywienie wilków należy bilansować dietę w okresie tygodniowym. W jednym posiłku podać można mięso w innym warzywa. Nie ma znaczenie jak to będzie wyglądać w ciągu jednego dnia, chodzi o to, by w ciągu tygodnia były w diecie wszystkie istotne składniki.

Kości w BARF-ie

Kości w diecie dzieli się na miękkie i twarde. Miękkie są z kurczaka, indyka, kaczki, królika – podaje się korpusy, szyje, łapki, nóżki. Kości twarde to części wołowiny, cielęciny. Trzeba pamiętać, by w tygodniu podawać rożne rodzaje mięsa.

Warzywa

Warzywa oprócz tego, że mają być surowe powinny być także miksowane. Psy i koty nie będą bowiem trawić ścian komórkowych roślin, które budowane są z celulozy. Dlatego materiał roślinny powinien być dokładnie miażdżony, aż będzie miał płynną konsystencje. Ostateczny produkt powinien być w formie podobnej do zawartości żołądka zwierzaka roślinożernego, który będzie ofiarą drapieżnika.

Warzywa dla psa

Do przygotowania warzyw używać można sokowirówki. Można podawać praktycznie wszystkie warzywa, które trafia nam ręce poza trującą dla psa cebulą. Nie powinno się podawać czosnku, szczawiu i roślin kapustnych. Nie można również podawać warzyw, które strawne będą jedynie po ugotowaniu jak ziemniaki.

Podroby w BARF-ie

Podroby podawac można psu w całości, jeśli będą to małe kurze serca czy wątróbki. Większe produkty jak indycze żołądki nie mówiąc o wołowych sercach dobrze będzie pokroić na kawałki albo też miksować. Miksowanie przydaje się dlatego, że papkę łatwiej zmieszać z suplementami czy warzywami, których psy nie zjadają zbyt chętnie. Taki mus łatwiej będzie psu podać.

Dodatki

Jeśli chodzi o dodatki, które będzie można podawać będą to jogurty, kefiry, twarogi, jaj, ryby, oleje czy algi. Jeśli chodzi o oleje, warto stosować bogate w omega 3 i omega 6 oleje z ryb, oleje roślinne jak lniane czy z ogórecznika. Wartościowym dodatkiem będą algi jak spirulina, które dają cenne wartości odżywcze